Cepom - Breinvriendelijker leven en werken

Termen

Doelgroep

Iedereen die zijn mentale veerkracht wil versterken

Deelnemers

Min. 6 deelnemers

Inhoud

Inhoud

  • Eerst beter begrijpen om dan aan te pakken: De wereld is veranderd, wij mensen niet.

    Hedendaagse tendensen en uitdagingen die de klassieke principes van tijdsbeheer en stressfysiologie moeten aanvullen.

    Introductie van de principes van aandachtsmanagement, de werking van ons brein (ons mentaal kapitaal), energiebeheer en flow, van werk-privé balans naar integratie, de waan van de dag en de “born to run” problematiek, de (afwezigheid) van structuur in de omgeving, het probleem van keuzestress en FOMO (fear of missing out), het principe van beslissingsmoeheid.

  • Slimmer werken met ons mentaal kapitaal: hoe waakzaam zijn wanneer flexibel werken mogelijks kan overslaan in niet productief en energievretend multitasken;

    Focus is de sleutel! Focus als voorwaarde voor productiviteit, absorptie, flow en werkplezier. Concrete aanpak om focus te kiezen, te bewaken, te behouden, te trainen en te verzorgen.

  • Het managen van de omgeving: hoe in de afwezigheid van structuren (vb. landschapsbureaus, smartphones) omgaan met en onszelf beschermen tegen overbelasting van prikkels vanuit de omgeving. Hoe terug zelf structuur brengen in de uren van de dag waarin alles meer en meer vermengd geraakt met mekaar en in mekaar overvloeit.

  • Mentaal verwerken: een aanhoudende toestroom aan input moet ook (diepgaand) verwerkt geraken en opgeslagen geraken in ons geheugen. Daarnaast is mentaal kunnen “loslaten” even belangrijk.
    De seizoenen als metafoor voor de werking van ons brein; focus afwisselen met noodzakelijke verwerkingstijd en tijd om mentaal echt tot rust te komen; naast maatregelen “na” de uren gaan we na hoe dit ook te integreren tijdens de werkuren.

  • Werkplezier en flow: blijvend verbinden met jouw inspiratiebron, keuzes maken vanuit de essentie. Energie halen uit je werk, tijdens de werkuren.

  • Het dichten van de kloof tussen weten en doen: Ik weet het wel, waarom doe ik het dan niet? Komen tot concrete actiepunten.

Doelen

Op het einde van deze 1-daagse workshop hebben deelnemers : 

  • inzicht in de hedendaagse tendensen en uitdagingen mbt onze mentale veerkracht en de neurobiologie van ons brein
  • inzicht in de basisprincipes en de neurobiologie van aandachts-en-energiemanagement, van mentale verwerking en recuperatie, van beslissingsmoeheid
  • evidence-based technieken om breinvriendelijker te leven en te werken om op die manier mentale overbelasting tegen te gaan; om zo ook een proactieve impact te hebben op hun eigen productiviteit maar ook dat van collega's, alsook op hun werkplezier en hun algemeen welzijn

Nuttige info

Methodologie

Deze training zal een combinatie zijn van thema’s en technieken aangereikt door de trainer, persoonlijke reflectie, begeleide oefeningen, brainstorming en groepsdiscussies, toepassingsmomenten op de eigen werksituatie

Duurtijd

  • 1-daagse training van 9 – 16u30
  • aantal deelnemers: min 6 – max 12

Aantal punten

Voor deze opleiding worden geen FSMA-punten toegekend

Localisatie

Op de plaats die u verkiest op voorwaarde dat er voldoende inschrijvingen zijn

Toon mijn interesse

Wij zullen contact met u opnemen zodra deze training op de agenda staat.

Terug naar catalogus

Verhuizen

We verhuizen deze maandag 6 mei

Skip